Hij is een zij of Zij is een hij
Een klein deel van de Nederlandse kinderen voelt zich minder prettig bij het gedrag dat hoort bij zijn of haar biologische geslacht. Oftewel hun voorkeuren en interesses liggen op terreinen die wij associeren met het andere geslacht. Hun innerlijke gevoel zegt daarbij, dat zij van een ander geslacht zijn dan hun biologische geslacht. Dat noemen we genderdysforie (letterlijk vertaald: geslachtsverwarring).
Merk je ook bij jouw kind dat iets dergelijks aan de hand is? Dan kan je waarschijnlijk wel een steuntje in de rug gebruiken bij alles wat jullie hierin tegen komen.
Vanuit de maatschappij en cultuur zijn ongeschreven gedragsregels hoe een jongen en een meisje zich (horen te) gedragen. Doordat kinderen met genderdysforie interesses hebben en gedrag laten zien dat niet past bij deze gedragsregels, krijgen zij (en hun ouders) te maken met grote uitdagingen in het opgroeien.
Ik weet daar alles van, omdat ik zelf een zoon heb met genderdysforie (je ziet ons samen op de foto hierboven). Daardoor weet ik niet alleen hoe belangrijk het is dat je als ouder genderdysforie herkent, maar ook hoe ingewikkeld het is om je kind hier goed in te begeleiden. Kinderen kunnen zich namelijk erg ongelukkig voelen in hun lichaam en door de verwachtingen van hun omgeving, die niet passen bij hun eigen behoefte.
Ook kom je zelf vaak in de knoop met je eigen (toekomst)verwachtingen en emoties. En niet alleen je kind, ook jij wordt geconfronteerd met allerlei reacties en ongevraagde meningen. Ik kan je helpen om adequaat met dit soort situaties om te gaan en je kind goed te begeleiden.
Wil je weten wat ik voor jullie zou kunnen betekenen?
Van Stressmoeder naar relaxte powermom?
Dat kan ook met een kind met genderdysforie!
Herken je dit?:
- je kind heeft interesses en kledingsmaak die niet past bij zijn/haar geslacht.
- bovendien geeft hij/zij aan eigenlijk liever van het andere geslacht te willen zijn
- je merkt daarbij dat je kind niet goed in zijn vel zit.
- Heeft je kind wensen/behoeftes waarvan je niet zo goed weet of je er in mee moet gaan of juist niet (bijvoorbeeld je zoon die in een jurk naar school wil, of je dochter die haar mooie lange haren kort wil en óók nog een jongensnaam wil?!
- Krijg je regelmatig heftige of onverwachte reacties en onbegrip over jullie situatie, waarvan je niet goed weet hoe je er op moet reageren?
- Voel je je onzeker en weet je niet goed hoe je met de situaties om moet gaan?
Ik kan je hierbij helpen!
Ik heb niet alleen een flinke dosis ervaring met het begeleiden van moeders, ik ben ook ervaringsdeskundige als het gaat om leven met een kind met genderdysforie. Dus als wij samen gaan werken dan zal het resultaat zijn dat:
- je weet wat er in grote lijnen op je af gaat komen
- je voor jezelf helder hebt, waarin je mee wil gaan in de behoeften van je kind, maar ook waar de grenzen liggen
- je inzicht hebt in je eigen (emotionele) proces en verwachtingen
- Mede hierdoor sta je steviger in je schoenen en kan je adequaat reageren op de meningen/reacties van anderen
Praktische details:
Wat: Dit traject bestaat uit 4 sessies van 60 minuten
Waar: Pentakel Praktijk Velserbroek
Kosten: € 245,00
Wat is het je waard om precies te weten hoe je je kind kunt helpen en steunen in dit proces en de regie (weer) over de situatie te hebben?